ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΒΑΝΙΔΗΣ
Συγγραφέας  

Blog

Μπορώ να δώσω κάποιες συμβουλές σύμφωνα πάντα με όλα όσα έχω γνωρίσει και καταλάβει εγώ. Άλλωστε, η μαγεία της τέχνης βρίσκεται ακριβώς εκεί. Κάθε μέρα μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Και για να το γράψω ακόμα πιο απλά, η γνώση στην τέχνη δεν έχει ταβάνι. Εάν έχετε κάποιες απορίες γράψτε μου εδώ και θα σας απαντήσω.

Κάντε κλικ στο: Ins Gästebuch eintragen (γράψτε στο βιβλίο επισκεπτών). Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο όπως στο πιο κάτω αλλά στα γερμανικά. Γράψτε μόνο τ' όνομά σας ή το επίθετο και το μήνυμά σας και πατήστε μετά Eintragen.

Βιβλίο επισκεπτών

Μαρία Μητσιούλη
01.12.2022 10:58:41
Καλό μήνα Αλέξανδρε μου. Να είσαι πάντα καλά και δημιουργικός. Καλά Χριστούγεννα 🙏
Kommentar:
Καλό μήνα Μαρία μου. Ευχαριστώ και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο! Καλά Χριστούγεννα με υγεία!

Μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας. Θα σας παρακαλούσα να μην προσβάλετε κανέναν, να μην βρίζεται αλλά ούτε να διαφημίζετε την επιχείρησή σας. Ούτε να στείλετε κάποιο πολιτικό, θρησκευτικό, ρατσιστικό ή ομαδικό μήνυμα (αθλητική ή ποδοσφαιρική ομάδα). Έτσι κι αλλιώς τα μηνύματα θα εγκρίνονται προτού εμφανιστούν.  


4.

(01.02.2023)

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται για ένα καλό βιβλίο – πιστέψτε με είναι βασικό – είναι πώς φτιάχνω έναν καλό ήρωα. Καλός ήρωας. Χμ. Άραγε τι σημαίνει καλός ήρωας; Χαρακτήρας; Έχει μόνο θετικά στοιχεία ή μήπως έχει και αρνητικά; Κι αν, ναι, πόσο το ένα έναντι του άλλου; Την απάντηση τη δίνει η ίδια η φύση. Όπως πάντα δηλαδή. Το σύμβολο της σοφίας είναι η κουκουβάγια. Και έναν ηλίθιο τον λέμε και μπούφο. Σοφία και ηλιθιότητα. Κουκουβάγια και μπούφος. Δυο πτηνά που μοιάζουν τόσο πολύ σαν δυο σταγόνες νερό. Μπορεί πολύ εύκολα να περάσεις την κουκουβάγια για μπούφο αλλά και το αντίθετο. Τη σοφία για ηλιθιότητα και το ανάποδο. Αυτό από μόνο του απαντάει στο ερώτημα; Σίγουρα, όχι. Μας δίνει όμως να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να φτιάξουμε έναν ήρωα που να είναι απόλυτα καλός αλλά ούτε απόλυτα κακός. Πάμε και στην κοινωνία τώρα. Δεν υπάρχουν μόνο φωτεινοί άνθρωποι αλλά ούτε μόνο σκοτεινοί. Ίσως μόνο ελάχιστοι. Στην πλειονότητά τους, όμως, όλοι οι άνθρωποι έχουν και τη φωτεινή και τη σκοτεινή τους πλευρά. Όλοι μας έχουμε τις μαύρες μας. Κάτι σκοτεινό και περίεργο μέσα μας. Έτσι και ο μεγαλύτερος μαφιόζος μπορεί να είναι ένας υποδειγματικός  πατέρας. Πάμε τώρα και στην αυτοβιογραφία. Σίγουρα η εικόνα που έχουμε όλοι για τον εαυτό μας είναι η καλύτερη. Νάρκισσοι; Όχι τόσο ακραία αλλά οπωσδήποτε δεν δίνουμε σημασία στ’ αρνητικά στοιχεία μας. Στη σκοτεινή πλευρά μας. Και δεν είναι εύκολο να το παρουσιάσετε. Όσο γενναιόδωροι και να είστε. Αν όμως καταφέρετε κάτι έστω και στο ελάχιστο, τότε θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να γράψετε μια αξιόλογη αυτοβιογραφία. Προσοχή όμως. Να μην το παρακάνετε. Η υπερβολή που αφορά τον εαυτό σας είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θα δημιουργήσει τ’ αντίθετα αποτελέσματα.


3.

Οι λέξεις, λοιπόν, είναι το εργαλείο με το οποίο θα ετοιμάσουμε αρχικά τις προτάσεις μετά τις παραγράφους και τελικά θα χτίσουμε όλη την ιστορία μας. Επομένως, είναι σημαντικό να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις με τις οποίες θα στολίσουμε το έργο μας. Μπορούμε να δουλέψουμε με άλλα βιβλία και κυρίως να δουλέψουμε μ’ ερωτήσεις, δηλαδή, κάνοντας ασκήσεις. Για παράδειγμα. Παίρνουμε μία λέξη. Ας πούμε σπίτι. Αυτομάτως έρχονται στο μυαλό μας διάφορες λέξεις που σχετίζονται με αυτό. Ας πούμε έπιπλα αλλά και διάφορες καταστάσεις. Μετά με αυτές τις λέξεις κάνετε διάφορες ερωτήσεις, όπως, τι θα γινόταν αν το σπίτι ήταν άδειο. Αν είχε ένα δωμάτιο ή αν είχε μόνο υπόγειο. Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με τις άλλες λέξεις. Κάτι άλλο πολύ χρήσιμο είναι να ηχογραφήσετε τις συζητήσεις σας με τους δικούς σας ανθρώπους. Καλά θα ήταν να μην τους το πείτε και φυσικά να μην τις δημοσιεύσετε ποτέ. Αυτή την ηχογράφηση θα την χρησιμοποιήσετε μόνο για να δείτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον λόγο. Προσοχή. Τον προφορικό λόγο. Από κει μέσα όμως θ’ αντλήσετε όλα αυτά τα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον γραπτό λόγο. Εκεί θ’ ακούσετε λεξούλες και μικρές προτάσεις. Τώρα το εύλογο ερώτημα είναι, πώς μπορούν όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν στη συγγραφής μιας αυτοβιογραφίας. Μα, αν η ζωή σας σας έφερε στη Γερμανία, τότε είναι πολύ σημαντικό γεγονός η εύρεση της κατοικίας αλλά και τις εργασίας. Αναλογιστείτε πρώτα τι θέλετε να γράψετε και μετά δουλέψτε το πώς θα το κάνετε. Και μην ξεχνάτε. Είμαι εδώ για σας. Ρωτήστε με και θα σας απαντήσω.


2.

Έγραψα στο προηγούμενο κείμενο ότι οι λέξεις είναι τα εργαλεία κάθε συγγραφέα. Οι σωστές λέξεις με τη σωστή τους χρήση μπορούν ν’ απογειώσουν ένα βιβλίο στα ουράνια, αλλά ισχύει φυσικά και το αντίθετο. Η λάθος χρήση τους μπορεί να το χαντακώσει στο πιο βαθύ πηγάδι. Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να γράφουμε απλά. Με λεξούλες και μικρές προτάσεις και παραγράφους. Η κάθε λέξη, ωστόσο, είναι η βάση που θα κάνει ένα βιβλίο να ξεχωρίζει. Για να σας δείξω, λοιπόν, τη δύναμη των λέξεων θα σας δώσω ένα παράδειγμα.
Ας χρησιμοποιήσουμε τη λέξη θάλασσα. Αυτομάτως, οι αναγνώστες θα σχηματίσουν εικόνες στο μυαλό τους με θάλασσες, παραλίες, νησιά και ό,τι άλλο μπορεί να σχετίζεται με τη λέξη αυτή. Ακόμα κι αν οι αναγνώστες έχουν παραθερίσει την ίδια περίοδο, στην ίδια παραλία και κατ’ επέκταση στην ίδια θάλασσα. Όλοι θα έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία πολύ διαφορετικά, με αλλιώτικα συναισθήματα και εικόνες. Και αυτά θ’ ανακαλέσει αυτομάτως ο οργανισμός του κάθε αναγνώστη.
Αν τώρα θέλουμε να κατευθύνουμε το μυαλό κάθε αναγνώστη θα του γράψουμε, η θάλασσα της Μυκόνου. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν επισκεφτεί το νησί θα ταξιδέψουν νοητικά σε φωτογραφίες, ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Μετά χτίζεις την ιστορία σου όπως θέλεις. Μπορείς ας πούμε να γράψεις πως η θάλασσα της Μυκόνου ξέβρασε ένα πτώμα. Ή ότι σ’ αυτή τη θάλασσα γνωρίστηκαν δυο νέοι που οδηγήθηκαν τελικά σε μια πολύ δυνατή ή προβληματική σχέση. Μπορείτε να χτίσετε μια ιστορία όπως τη φαντάζεστε εσείς. Αστυνομική, μυστηρίου ή και ερωτική. Οι λέξεις θα σας βοηθήσουν να χτίσετε αυτή την ιστορία. Εσείς θα κατευθύνετε τους αναγνώστες εκεί που θέλετε να πάνε ή θα τους αφήσετε να χτίσουν έναν κόσμο όπως του βολεύει αυτούς. Οι λέξεις έχουν τη δική τους δύναμη. Σε βοηθούν να χτίσεις και να γκρεμίσεις κόσμους κατά το δοκούν. Να στήσεις ιστορίες και να παρουσιάσεις τις δικές σου εικόνες. Στην επόμενη συνάντησή μας θα γράψω κι άλλα.


1.

Για να γίνεις συγγραφέας δεν αρκεί μόνο να διαβάζεις. Πρέπει και να γράφεις. Και δε φτάνει μόνο να το σκέφτεσαι, αλλά πρέπει να το κάνεις.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από αυτό. Λέμε στους κύκλους συγγραφής ότι το δύσκολο δεν είναι να γράψεις αλλά να κάτσεις να γράψεις. Να στρωθείς κάτω και να κάνεις λέξεις τις εικόνες που έχεις στο μυαλό σου.

.Λέξεις λοιπόν. Το εργαλείο κάθε συγγραφέα. Γράφω κοινότυπα πράγματα αλλά ίσως έτσι, βοηθήσω όλους όσοι επιθυμούν να γράψουν έστω κι ένα βιβλίο.
Γιατί είναι διαφορετικό να θέλω να γίνω συγγραφέας από το να γράψω ένα και μόνο βιβλίο. Κατ’ αρχάς, γίνεται; Η απάντησή μου είναι, ναι. Μπορώ να γίνω ένας μεγάλος συγγραφέας τύπου Φραντς Κάφκα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, όχι. Μη ζείτε με αυτήν την ψευδαίσθηση.

Και επειδή ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα, κάνοντας συγκρίσεις θα σας πάω στο ποδόσφαιρο.

Όλοι μας μπορούμε να κλωτσήσουμε μια μπάλα. Αρκετοί από εμάς πηγαίνουν σε ομάδες και δουλεύουν το ποδόσφαιρο συστηματικά. Κάποιοι, αρκετοί από εμάς πάλι, ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό και κάποιοι ζουν από αυτό. Υπάρχουν όμως και μερικοί που ξεχωρίζουν, παίρνουν μεταγραφές σε μεγάλες ομάδες και κάποιοι άλλοι ξεχωρίζουν τόσο που γίνονται Ronaldo και Messi. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα.

Τώρα σκεφτείτε στη θέση του ποδοσφαίρου τη συγγραφή. Όπως όλοι μπορούμε να κλωτσήσουμε μια μπάλα έτσι ακριβώς μπορούμε και να γράψουμε. Και όπως κάποιοι άλλοι ασχολούνται συστηματικά με το ποδόσφαιρο έτσι και αυτοί που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με τη συγγραφή μπορούν να παρακολουθήσουν ένα από τα εκατοντάδες σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Για να γίνει όμως κάποιος Ronaldo, δηλαδή Φραντς Κάφκα, θα πρέπει να συνυπάρξουν κι άλλα πράγματα. Και σίγουρα απαιτείται πολλή δουλειά. Και ο Ronaldo προπονείται και μάλιστα σκληρά.

Τώρα, αυτοί που θέλουν να γίνουν συγγραφείς θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Το έκανα και ‘γω. Θα σας δώσουν ασκήσεις θα σας συμβουλέψουν και θα σας διορθώσουν. Εν’ τέλει θα σας δώσουν όλα αυτά τα εφόδια που θα χρειαστείτε για να γίνεται συγγραφείς. Εγώ απευθύνομαι σε όλους αυτούς που θέλουν να γράψουν ένα και μοναδικό βιβλίο. Κατά βάση, την ιστορία της ζωής τους. Πολλοί μ’ έχουν ρωτήσει και άλλοι τόσοι μου το έχουν πει. «Θέλω να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Έχω περάσει πολλά. Είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά πώς».

Κατ' αρχάς, ενδιαφέρον είναι μόνο για σας. Πιστέψτε με, δεν θα ενδιαφερθεί κανείς άλλος. Μη ζείτε πάλι με αυτήν την ψευδαίσθηση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γράψετε. Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε αλλά αυτό θα το πω ως συμβουλή και σε όλους όσοι σκέφτονται να γίνουν επαγγελματίες συγγραφείς. Δε γράφεις για σένα αλλά για τους άλλους. Δεν είσαι ο Μακρυγιάννης για να διαβάσει κάποιος τη βιογραφία σου. Ναι! Για σένα είναι σημαντική, αλλά μόνο για σένα. Και αυτό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας.


Τώρα θα μπορούσατε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο (PowerPoint)   


στο οποίο δίνω κάποιες συμβουλές για να γράψεις άνετα το δικό σου βιβλίο. Αμέσως, πιστεύω πως πολλοί θ’ αναρωτηθούν γιατί δωρεάν. Πού κρύβεται η παγίδα; Δεν υπάρχει καμία παγίδα και είναι δωρεάν γιατί δεν είναι μαθήματα δημιουργικής γραφής. Δε θα δώσω εργασίες και δε θα διαβάσω απαντήσεις σχολιάζοντας τα γραπτά. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να είσαι δάσκαλος, παιδαγωγός και να μπορείς να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου. Και αυτό ή το έχεις ή όχι. Και, εγώ δεν το έχω. Θα είναι λοιπόν κοροϊδία να ζητήσω χρήματα.